FIETSEN IN NIEUW-ZEELAND

uit je dak

FIETSEN IN NIEUW-ZEELAND

uit je dak

Leestijd artikel: 5 minuten
“Fietsen in Nieuw-Zeeland”

– een korte introductie –

Nieuw fietsmekka

Zeg je Nieuw-Zeeland, dan zeg je wandelparadijs. Maar sinds enige tijd heeft de benenwagen er een geduchte concurrent bij. Met zo’n 2.600 kilometer aan fietsroutes door adembenemend landschap en ongerepte natuur verandert Nieuw-Zeeland razendsnel in een waar fietsmekka.

Met namen als Old Ghost Road, Around the Mountains, Alps to Ocean, Great Taste Trail, Mountains To Sea en Timber Trail laat Nieuw-Zeeland de fietser het allermooiste zien van wat het land te bieden heeft. En dat is veel! Hoge bergen met besneeuwde toppen, dichtbegroeid regenwoud, uitgestrekte kusten, vulkanen, spectaculaire watervallen en diepblauwe gletsjermeren; je komt het allemaal tegen op je fiets.

Grote keuze
Met 23 ‘Great Rides’ verdeeld over het noorder- en zuidereiland heb je ook echt wat te kiezen. Van meerdaagse tochten voor fietsers die in hun eigen tempo het land willen verkennen tot uitdagende tracks voor de avontuurlijke mountainbiker. Qua zwaarte is er voor elk wat wils; mooie routes door heuvellandschap met uitdagende klimmetjes en vlakke tochten over bijvoorbeeld voormalige spoorlijnen. En om het nog avontuurlijker te maken, start of eindig je sommige etappes met een helikoptervlucht, een tripje met een jetboat of ritje met een oude stoomlocomotief. En je fiets gaat gewoon mee!

NU AL NIEUWSGIERIG NAAR MEER FOTO’S? BEKIJK ZE HIER!

WEST COAST WILDERNESS TRAIL

doet naam eer aan

WEST COAST WILDERNESS TRAIL

doet naam eer aan

Fietsavontuur
Mountainbikes en toerfietsen kun je op veel plekken huren en zijn van goede kwaliteit. Shuttlebusjes brengen je vervolgens naar de start van de tocht en halen je bij het eindpunt weer op. Heb je wat hulp nodig bij het regelen van je fietsavontuur? Er zijn genoeg bedrijfjes die je helpen bij het boeken van accommodatie, vervoer en het organiseren van je fietsspullen. Je peddelt voornamelijk over rustige gravelwegen waar je bijna niemand tegenkomt. Toch kun je niet voorkomen dat je af en toe ook even het asfalt aantikt. Gelukkig zijn de wegen in Nieuw-Zeeland erg rustig en raken de automobilisten steeds beter gewend aan fietsers.

Heel veel schapen
Door het hele land vind je de mooiste fietsroutes. Soms kom je in uren geen andere weggebruiker tegen behalve een verdwaalde wandelaar, fietser, een groepje wilde paarden of schapen, heel veel schapen! Een echte aanrader op het noordereiland zijn de Motu Trails: negentig kilometer door het ongerepte oostelijke deel van het eiland. De eerste tien kilometer fiets je langs de kust met panoramisch uitzicht op het actieve vulkaaneilandje White Island. Vervolgens duik je de bush in en wordt het landschap heuvelachtiger. Veertig kilometer lang waan je je in niemandsland; een groene oase van glooiende heuvels, reusachtige bomen, weelderige varens en prachtige vergezichten. Heb je daarna nog energie over, dan is de Pakihi Track zeker een aanrader. Deze uitdagende mountainbiketrack volgt de Pakihi Stream over een paadje dat vroeger door de oorspronkelijke bewoners, de Maori’s, gebruikt werd en brengt je weer terug naar het startpunt.

Uniek landschap
Kiezen uit al dat moois kan nog best lastig zijn. Zo kan de ervaren mountainbiker helemaal uit zijn dak gaan op de Old Ghost Road. Dit 85 kilometer lange technische parcours leg je af in twee dagen. Onderweg slaap je in een hut. Je volgt de route van de voormalige mijnwerkers, langs verlaten spookdorpjes, door dicht regenwoud, een diepe kloof en rivieren. Elke pittige klim wordt beloond met een prachtig uitzicht. Wil je het iets rustiger aan doen en vooral veel zien van het land, ga dan voor Alps to Ocean. De langste, maar misschien wel mooiste fietsroute van de Zuidelijke Alpen naar de Stille Oceaan. Een helikopter zet jou en je fiets af bij het beginpunt, Mount Cook, en vervolgens fiets je 300 kilometer (5 á 6 dagen) naar de kustplaats Oamaru. Je doorkruist een uniek landschap van alpen, weidse vlakten, gletsjermeren, goudkleurige grasvlaktes en kalksteenrotsen.

 

“Soms kom je in uren geen andere weggebruiker tegen”

UNIEK LANDSCHAP

de ervaren mountainbiker kan helemaal uit zijn dak gaan op de Old Ghost Road!

Fietsland
Dat Nieuw-Zeeland zich nu pas als fietsland profileert, is eigenlijk best gek. Het begon allemaal zo’n tien jaar geleden met de Otago Central Rail Trail: de eerste fietsroute door het hart van het zuidereiland. Om het toerisme een impuls te geven, besloot een groep enthousiaste Kiwi’s samen met het Department of Conservation een fietsroute aan te leggen over de voormalige spoorlijn van Clyde naar Middlemarch. Ooit gebouwd voor de goudkoorts, maar toen de spoorlijn na zestien jaar noeste arbeid eindelijk klaar was, was het goud op. De lijn is nog een tijdje gebruikt voor het vervoer van wol, maar raakte vanaf 1980 in vergetelheid door het transport over de weg.

Succesverhaal
Inmiddels is de Otago Central Rail Trail een succesverhaal. Duizenden mensen fietsen jaarlijks de 153 kilometer over de voormalige spoorlijn door een uniek landschap dat je doet denken aan het Wilde Westen. Prachtige vergezichten, met een steeds veranderend landschap van rotspartijen, uitgestrekte vlakten en schapenboerderijen. De route gaat over 68 gerestaureerde spoorbruggen en door een aantal spoortunnels van soms wel 200 meter lang. De meeste mensen doen er vier dagen over want onderweg is er een hoop te zien en te doen. Maar de fitte fietser, of de toerist met een strak reisschema, kan de trail ook in twee dagen afleggen. Onderweg slaap je in authentieke hotelletjes, een oud postkantoor of voormalige school en geniet je van de Nieuw-Zeelandse gastvrijheid en de voedzame maaltijden.

Eigen fietsroute
Uiteraard bleef dit succes niet onopgemerkt. Al snel kwamen ook andere delen van het land met een eigen fietsroute. Oude spoorlijnen, voormalige handelsroutes en andere in vergetelheid geraakte paden werden met succes omgetoverd tot de prachtigste fietsroutes. Met als resultaat 23 Great Rides waarmee Nieuw-Zeeland zich als aantrekkelijk fietsland op de kaart zet. En de ambities zijn groot. De overheid financiert het fietsproject met ettelijke miljoenen en nog steeds komen er nieuwe fietsroutes bij. Voorlopig blijft er dus genoeg te kiezen!

“een uniek landschap dat je doet denken aan het Wilde Westen”

OOK HIER KAN JE KLIKKEN VOOR DIE FOTO’S!